“Suomessa ei ole mitään tällaista”

Työharjoittelu Kanadassa oli Tuulia Virralle kaivattu irtiotto arjesta

Tampereella asuvan Tuulia ”Tuikku” Virran elämässä palaset loksahtivat mukavasti kohdilleen, kun hän sai mahdollisuuden syventää osaamistaan Kanadassa omalla erikoisalallaan. Hän opiskelee Haaga-Heliaan kuuluvassa Vierumäen urheiluopistossa. Virta on erikoistunut opinnoissaan soveltavaan liikuntaan.

”Eräs opiskelukaverini oli aikaisemmin tehnyt harjoittelunsa täällä. Hänen hyvien kokemustensa perusteella päädyin hakemaan samaa paikkaa.”

Virtaa onnisti, minkä seurauksena hän vietti syksyn 2013 Torontossa. Työpaikka sijaitsi Scarborough’ssa, Torontossa, Variety Villagen liikuntakeskuksessa.

”Keskuksen motto on ’Liikuntaa kaikille’. Siellä siis halutaan tarjota liikutaan myös ihmisille, joiden liikkuminen vaatii erityishuomioita. Omia ryhmiä on siksi ikäihmisille ja lapsille sekä myös autisteille sekä ihmisille, joilla on jotain vammoja kehossaan.”

Virralle harjoittelupaikka oli napakymppi huomioiden hänen suuntautumisensa juuri soveltavaan liikuntaan.

”Halusin olla mahdollisimman paljon kaikessa mukana, jotta saisin harjoittelustani irti mahdollisimman suuren hyödyn. Tämän vuoksi työ vei paljon aikaa, mutta sain myös paljon arvokasta oppia."

Pitkistä työpäivistään huolimatta Toronto tuli myös tutuksi:

”Tämä on kaupunki, johon suomalaisen on helppo tulla. Vaikka tämä on iso ja kansainvälinen, niin suomalaiselle tämä ei tunnu suurkaupungilta, vaan loppujen lopuksi aika turvalliselta ja helpolta paikalta asua. Harjoitteluni jälkeen kävin New Yorkissa ja palattuani sieltä Torontoon tuntui, että olisi tullut kotiin.”

Pohjois-Amerikassa vietetyn jakson jälkeen oli myös aika palata kotiin, Suomeen, ja tavalliseen arkeen. Tuo arki on Virran mukaan ratkaisevasti rikkaampaa ulkomaan kokemuksien myötä: sitä arvostaa eri lailla, kun oli hetken poissa.

”Lisäksi aika Kanadassa antoi todella ison vahvistuksen siitä, että olen menossa oikealle alalle. Olen ollut jo useamman vuoden kuntosaleilla töissä ja terveysliikunnassa on töitä tarjolla hyvin. Kunnianhimoni on tällä hetkellä suuntautunut kuitenkin juuri soveltavan liikunnan alalle. On hienoa, jos pystyisin edes omassa kotikaupungissani kehittämään toimintaa sille tasolle, mitä se on Kanadassa ja tarjoamaan sitä kautta kaikille paremmat mahdollisuudet liikkua.”

* * *

Tuolijumppa tuo voimaa tärkeimpiin lihaksiin

“Tuolijumppa sopii hyvin heikompikuntoisellekin, sillä liikkeet ovat helppoja ja tukea on tarvittaessa saatavilla lähellä. Jumpassa vahvistetaan arkisen elämän kannalta kaikkein tärkeimpiä lihaksia”, liikunta-alan nuori ammattilainen Tuulia Virta sanoo.

Virran mukaan toistojen määrällä ei ole väliä, kunhan vain jumppaa tekee. Eräs hyvä tapa on jumpata samalla, kun katsoo aamu-uutisia. Toinen kokeilemisen arvoinen keino on laittaa oma suosikkikappale soimaan ja tehdä liikkeet sen aikana.

”Toimintakyvyn kannalta tärkeää on pitää voimaa reisissä. Reisien lihakset ovat tärkeät esimerkiksi silloin, jos kaatuu kotona ja on yksin. Sen lisäksi rintakehän avaukset ovat keskeistä jumppaa: ylävartalon lihakset ovat mukana hengityksessä ja takaavat, että hengityselimistöllä on tilaa toimia.”

Lähtökohta tuolijumppaan on mahdollisimman hyvä istuma-asento. Se perustuu hyvälle ryhdille. Siinä selkä ei kosketa selkänojaa: selkänojan ja selän välissä on oltava tilaa, sillä muuten ryhti helposti lysähtää. Jalkapohjat ulottuvat lisäksi helposti lattiaan.

Liike 1. Marssi. Istu tuolilla ja nostele jalkoja ikään kuin marssisit istuen. Jos tuntuu liian helpolta, niin voi kokeilla seisten. Liike aktivoi reiden etuosaa, johon tarvitaan voimaa jokapäiväisessä elämässä.

Liike 2. Istumaannousu. Ota varmuuden vuoksi eteesi toinen tuoli tai pöytä, jos tarvitsetkin tukea. Nouse seisomaan tuolilta ja laskeudu sitten rauhallisesti takaisin istumaan.

Liike 3a. Kurkottelu. Istu tuolilla ja kurkota sivulle niin pitkälle kuin pystyt. Mikäli tarvitset tukea, voit ottaa sitä kurkotukseen nähden vastakkaiselta puolelta tuolin reunasta. Toista toiselle puolelle.

Liike 3b. Kurkottelu.  Sivuille kurkottamisen jälkeen voit siirtää kurkottelun suunnan etuviistoon ja tavoitella kohti pikkuvarpaita. Tärkeää on, että pylly ei irtoa tuolista. Liike kehittää lihaksia, joita tarvitaan sukkia laittaessa ja silloin, kun jotain tippuu.

Liike 4. Rintakehän avaus.  Pidä niskalinja hyvänä ja suorana, mielellään vaikka pientä kaksoisleukaa. Työnnä olkapäät ensin eteen. Sitten vedä niitä taakse niin pitkälle kuin saat. Avaa siis rintakehää niin isoksi kuin mahdollista. Mikäli on vaikeuksia saada liikettä tuntumaan oikealta, niin voi kokeilla laittaa kädet yhteen selän takana. Rintalihakset kiristyvät luontaisesti, erityisesti istumatyön johdosta. Jumppa vetreyttää lihaksia ja tekee hengityksen osaltaan helpommaksi.

Tämän tuolijumpan on suunnitellut Tuulia Virta Vierumäen Urheiluopistosta. Lämmin kiitos myös mallina toimineelle Maijalle.

Teksti ja kuvat: Mari Tiensuu

Views: 1043

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service