Toronton Suomi-Kodilla asuvan kanadanvirolaisen Paavo Loosbergin voi sanoa olevan jo miehen iässä. 95-vuotiaan ajatus leikkaa kuitenkin terävästi kuin partaveitsi. Vuosikymmenten takaiset tapahtumat, vuosiluvut ja päivämäärät asettuvat täsmällisesti paikoilleen selvällä suomen kielellä, kun Suomen merivoimien veteraani vastailee kysymyksiin napakasti.

Yhteen asiaan ei kuitenkaan Loosbergiltakaan löydy vastausta.
"Vielä tähänkään päivään mennessä en ole saanut selville, miten isäni onnistui järjestämään minut Suomeen", Loosberg kertoo.

Loosbergin isä oli merikapteeni, jolla oli paljon tuttuja Suomessa. Isänsä kontaktien avulla Loosberg pääsi pakenemaan Suomeen, kun Saksan armeijaan joutuminen oli vain hiuskarvan varassa.

Viron armeijan kenttätykistön reserviupseeri päätyi ensin Turkuun Heikkilän kasarmiin, minkä jälkeen hän osallistui merisotakouluun Suomenlinnassa. Kesäkuussa 1944 Mannerheim ylensi merisotakoulun käyneen Loosbergin vänrikiksi. Merisotakoulu hoitui loppuun siitä huolimatta, että koulutus tapahtui vieraalla kielellä.

Loosberg palveli Suomessa suurimman osan sodasta panssarilaiva Väinämöisellä. Joidenkin saksalaismielisten suomalaisten suhtautuminen virolaisiin oli vihamielinen ja se näkyi myös virolaisten kohtelussa. Saksanmieliset upseerit pitivät virolaisia lujilla.

"Ne suomalaiset eivät tienneet, että Saksan voimat Virossa ottivat meiltä vapauden pois. Ne eivät tykänneet meistä virolaisista. Mutta monta kertaa enemmän oli niitä suomalaisia, jotka olivat hyviä ystäviä ja ovat pysyneet hyvinä ystävinä aina tähän päivään asti", Loosberg kertoo.
 

Teksti ja kuva: Matti Koivisto

Lue loput jutusta Kanadan Sanomien 03.03.2015 ilmestyneestä numerosta 10.

Views: 316

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Jun 23.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service