Thunder Bayn Pelimannien Suomi 100 -konserttikiertue Suomeen

Matkamuistelot osa 1/2

Teksti: Kauko Ylinen

Kuvat: Thunder Bayn Pelimannien arkisto

(Artikkeli julkaistu Kanadan Sanomien numerossa 47, 21.11.2017.)

Thunder Bayn Pelimannit perustettiin 31 vuotta sitten ja olemme olleet hyvin aktiivinen seura.   Viime vuonna päätimme vihdoin tosissamme tutkia mahdollisuuksia lähteä konserttikiertueelle Suomeen. Olimmehan asiasta puhuneet jo pitkään, ja siitä oli tullut meille sellainen hiljainen haave.

Suomen 100. juhlavuosi tarjoaisi hyvän mahdollisuuden osallistua useampiin musiikkifestivaaleihin ja isänmaallisiin konsertteihin sekä kokea tätä tärkeää juhlaa synnyinmaassamme. Tällainen niin sanottu omakustannusmatka tulisi olemaan aika kallis jokaiselle osallistujalle varainkeräystempauksista huolimatta, joten kartoitimme ensin kiinnostuksen soittajien keskuudessa. Matkasta innostuttiin niin, että orkesterin kokoonpanosta ei puuttunut kuin ihan muutama. Olin varma, että saisimme Suomesta vahvistuksia. Loppujen lopuksi matkalle oli lähdössä 21 musikanttia ja neljä perheenjäsentä.

Niinpä suunniteltiin ohjelmat ja yhteydenpito Suomeen alkoi. Varainkeräystempauksia järjestettiin useita, Suomi 100 -konsertti Hilldalella mukaan lukien. Harjoituksia oli koko vuoden lauantaiaamupäivisin, sillä halusimme osata asiamme. Tiesimmehän, että Suomessa muusikoilla on kova taso.

Päätimme tehdä 10-päiväisen konserttimatkan. Jokaiselle päivälle haluttiin esiintyminen tai konsertti. Pääsuuntana olisi Kaustisten kansanmusiikkifestivaali ja kierros Etelä-Pohjanmaan kaupungeissa. Etsittiin myös yhteyksiä Seinäjoelle, koska Seinäjoki on Thunder Bayn ystävyyskaupunki.  

Kaustisten järjestelytoimikunta kysyi, että voisimmeko esittää ohjelman ”Iltamat Thunder Bayssa” fingliskaksi esitettynä. Niinpä löimme päämme yhteen ja Veijo Holopainen lupautui laittamaan ohjelman kasaan. Se asia hoitui sitten hyvin, kun Veijolla on paljon kokemusta näytelmäkuvioista.

Pikkuhiljaa esiintymispaikat alkoivat selviämään. Saimme järjestettyä tuttaviemme kautta myös keikkabussin kuljettajineen koko kiertueemme ajaksi. Näin bussi toimisi myös varastona kaikille tavaroillemme ja instrumenteillemme. Bussinkuljettajana toimisi ystäväni Tapio Ala-Nisuja ja hänen vaimonsa Kirsti. Kirstin veli, Kauko Kiviluoma oli Thunder Bayn Pelimannien yksi keulahahmoista 1986-2003.

Tässä todella suhteet auttoi, sillä muuten kulkeminen olisi ollut tosi vaikeaa kaikkien kimpsujen kanssa aikataulun ollessa tiukka. Myös liikennöitsijä suhtautui suopeasti matkasuunnitelmiimme ja antoi hienon turistibussin käyttöömme, jolla olikin nautinnollista ajella pitkin ja poikin Etelä-Pohjanmaata.

Pieni mutka matkassa oli, kun muutamat kakkosinstrumentit eivät voineet osallistua matkaan työesteiden vuoksi. Taas otettiin suhteet käyttöön ja soittajat löytyivät. Teuvalta Anita Ekola lupautui soittelemaan huilua ja Seinäjoelta Pykälämäen Eino klarinettia. Näin alkoi orkesteri olla kasassa!

Löysimme kolme koulutettua laulusolistia, Harri Kaiturin Helsingistä, Aatos Ilomäen Kurikasta ja veljeni Seppo Ylisen Seinäjoelta, jotka osallistuisivat Suomi 100 -konsertteihin vaativissa marssilauluissa.

Suomi 100 -konserttien pääteemana oli lottakertomus. Piti vielä löytää lukijat niihin, koska emme instrumenteista voinut ketään pois ottaa. Helsingistä saimme Maija-Leena Linnan ja Teuvalta Kaisu Viljanmaan, jotka olivat sitten valmistautuneet tilaisuuteen ja hommanneet jopa lottapuvut päälleen.

Nyt alkoi matkan tekninen puoli olla kasassa. Seuraavaksi sitten orkesterin jäsenten matkajärjestelyt Kanada–Suomi-välille. Koska oli joitain jäseniä vielä työhommissa, jouduimme päättämään, että kaikki menevät omia reittejään ja hommaavat omat matkalippunsa. Päätimme myös, että kaikkien on oltava Herttoniemen kirkolla viimeistään yhteisharjoituksissa lauantaina 8. heinäkuuta kello 17.

Ensimmäinen etappi – Helsinki

Pelimanneja alkoi saapua Helsinkiin jo heinäkuun 6. ja 7. päivä. Puolet heistä sai kotimajoituksen Herttoniemen seurakuntalaisten kodeissa. Osa halusi kuitenkin mennä hotelliin tai omiin sukulaisiinsa.

Lauantai 8. heinäkuuta oli sitten pyhitetty kiertoajeluun Helsingissä. Poikkesimme useissa kiinnostavissa kohteissa: Suomenlinna, Kauppatori, Kalliokirkko ja Sibelius-monumentti. Paljon siellä jäi näkemättä, mutta sitten seuraavalla kerralla enemmän.

Meidät otettiin vastaan ystävällisesti ja huolehdittiin kaikista pienistäkin yksityiskohdista huolella. Tarjoilut olivat todella mahtavat jo ensimmäisten harjoitusten jälkeen ja sunnuntaisen konsertin jälkeen meille tarjottiin seurakuntasalissa todella maittava illallinen, johon osallistui myös paljon seurakuntalaisia. Tunnelma oli hyvin lämmin ja muisteltiin Ora Chamber -kuoron viime syksyistä matkaa tänne Kanadaan ja Thunder Bayhin. Saimme myös laulaa Ora-kuoron johtajalle Kirsi Lemposelle syntymäpäiväonnittelut.

Sunnuntaina 9. heinäkuuta osallistuimme Herttoniemen kirkossa aamujumalanpalvelukseen, jossa soitimme ohjelmistostamme hengellistä musiikkia. Tämä tietenkin auttoi saamaan yleisöä illalla pidettyyn Suomi 100 -konserttimme, sillä sana meistä alkoi leviämään eteenpäin.

Ensimmäinen Suomi 100 -konserttimme meni todella hienosti, kirkkosali oli melkein ääriään myöten täynnä. Konsertti lopetettiin Ora Chamber -kuoron kanssa esitettyyn Finlandiaan. Tämä yleensä viimeistään herkistää yleisön ja soittajatkin Suomi 100 -teemaan. Yleisöä, vanhoja ja uusia tuttavuuksia, oli saapunut jopa Tampereelta asti. Olihan yleisön joukossa useampia Thunder Baystakin Suomessa olevia lomailijoita, mikä mielihyvällä todettiin. Kuulijoilta tuli positiivisia kommentteja kappalevalinnoistamme ja lottakertomuksesta, joka teki suuren vaikutuksen yleisöön. Tämä tietenkin antoi rohkaisua tulevia konserttejamme varten.

Maanantaina-aamuna jätettiin sitten jäähyväiset ystävillemme Helsingissä. Ennen kaupungista lähtöä poikkesimme Suomi-Seuran toimistossa aamukaffeella. Tämä oli ihan kiva tuttavuus, kun yleensä olemme pyytelemässä heiltä rahaa johonkin projektiimme tai musiikkien hankintaan. Täytyykin sanoa kiitokset Suomi-Seuralle siitä tuesta, jota olemme vuosien varrella heiltä saaneet.

                                                                                                             Jatkuu seuraavassa numerossa...

Temppeliaukion kirkko on evankelis-luterilaisen Töölön seurakunnan kirkko Helsingissä. Rakennus on valmistunut 1969. Kallioon louhitun kirkon ovat suunnitelleet Timo ja Tuomo Suomalainen.Yleisöä Herttoniemen kirkossa.

Herttoniemessä oli mahtavat tarjoilut jo heti harjoitusten jälkeen.

Herttoniemen konserttiin saimme vahvistukseksi Seppo Ylisen....

... ja Harri Kaiturin.

Views: 467

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service