Tulintu kertoo kansantarinan lasisena sarjakuvana

Lasimuotoilija Sini Majuri työskentelee lasipajassa tiiviisti tulen kanssa, mikä on vaikuttanut teoksen aihevalintaan.

Sini Majuri ja Ella Varvio saapuvat toukokuussa Toronton sarjakuvafestivaaleille esittelemään teoksensa Tulintu: Comic art in glass. Taiteilijoiden tapa kertoa tarinaa kuvin on omaperäinen, sillä he ovat puhaltaneet sarjakuvansa lasiin. Teoksen esittelemä tarina perustuu slaavilaiseen kansansatuun tulilinnusta.


"Tarina mahdollistaa itäeurooppalaisten vaikutteiden tuomisen käyttämäämme grafiikkaan", kertovat Majuri ja Varvio.


Ainutlaatuinen ajatus lasisesta sarjakuvasta syntyi kun Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa keramiikkaa ja lasitaidetta opiskelevat Majuri ja Varvio kohtasivat toisensa Nuutajärven lasikylässä.
"Tunsimme toisemme kasvoista jo entuudestaan. Tapaamisen jälkeen saunottiin ja grillattiin ja tajusimme, kuinka paljon meillä on yhteisiä kiinnostuksenkohteita, kuten sarjakuvat ja kuvitustaide. Halusimme saada uusia ihmisiä innostumaan näistä aiheista", Majuri ja Varvio kertovat.


Asioita haudutellessa taiteilijat myös miettivät, millainen tarina olisi sopiva kerrottavaksi lasikuvin.
"Etsimme vanhojen satujen joukosta lasimateriaalille sopivaa kertomusta. Slaavilainen kansansatu tukikinnusta tuntui sopivalta valinnalta, koska lasin kanssa työskentely on eräänlaista tulen kanssa pelaamista."


Majuri ja Varvio ovat kuitenkin tulkinneet satua uudelleen. Alkuperäisessä sadussa prinssi Ivan metsästää tulilintua. Tulintu-versiossa kuumeisen ajojahdin aikana hän myös rakastuu palavasti tuohon myyttiseen olentoon.
"Tulilintu on meille kielletyn rakkauden symboli."


Ainutlaatuiselle taide-elämykselle on paljon tilausta. Tulintu on esillä Suomen lasimuseossa syyskuussa ja New Mexicossa sijaitsevassa Taosin kaupungissa vuoden loppuun asti. Kaikkialla ei ole esillä sama Tulintu, vaan näyttelyn teokset vaihtuvat.
"Periaatteenamme on, että aina kun näyttely tulee, niin tehdään uusia teoksia. Nyt meillä on jo varastossa uusia, minkä lisäksi tavoitteenamme on kesän aikana saada aikaan uutta tuotantoa", Majuri ja Varvio kertovat.
Uudet työt jatkavat aikaisempien töiden kertomuksia.

Taiteilijoiden työpäivä alkaa Arabian Aalto-yliopiston lasistudiolla heti aamusta ja aamutöiden jälkeen voi ottaa nokoset. Tekniikka, jolla Majuri ja Varvio ovat tehneet työnsä on yli sata vuotta vanha, mutta taiteilijat ovat myös kehittäneet perinteistä tekniikkaa omalla osaamisellaan ja suunnitteluvaiheessa nykyajan 3D-mallinnuksella.


Lasinpuhallus vaatii kilojen painoisen lasikimpaleen pyörittelyä noin metrin mittaisen lasipillin päässä. Se on fyysisesti varsin raskasta työtä ja hohkavan kuumat uunit hikoiluttavat muutenkin.
"Tämän homman ansiosta ei tarvitse käydä erikseen salilla", Majuri ja Varvio nauravat.

Lasisarjakuva on ollut aikaisemmin esillä Helsingin sarjakuvafestivaaleilla. Toronto Comics Art Festivaleilla näyttelytila on Canadian Reference Libraryssä 9.-11.5.


Lisätietoa osoitteessa www.tulintu.com

Teksti: Paavo Ihalainen
Kuvat: Heidi-Hanna Karhu

Views: 321

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Metrilaku - Meter Licorice Available at www.FinnGoods.com 2 Replies

Finnish and Swedish products from FinnGoods shipped anywhere in Canada and the USA. We are located in Vancouver area and carry most popular Finnish and Swedish products such as Organic Fazer Rye…Continue

Tags: Metrilaku

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Jul 25.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

Mahdollinen muutto kanadaan 1 Reply

Hei arvon foorumilaiset.Olisi kiinnostusta tietää mitä kaikkea tarvisin siihen jos muuttaisin johonkin päin kanadaa? Ei ole siis vielä todellakaa varmaa mutta alustaavasti kyselen. Miten helppoa on…Continue

Started by E.Rantala in Miscellaneous. Last reply by Vilukko Nov 21, 2018.

© 2020   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service