Kirjeäänestys ehkä mahdollista jo 2019

Ulkosuomalaisparlamentin varapuhemiehet sekä Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja ja Ulkosuomalaisparlamentin puhemies Jarmo Virmavirta (vas.) eduskunnan pikkuparlamentissa lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvasen ja varapuheenjohtaja Eva Biaudetin kanssa.

Suomen vaaleissa kirjeitse äänestäminen saattaa olla mahdollista jo vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.Ulkosuomalaisparlamentti tapasi Helsingissä 20.—21. lokakuuta eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintien ja keskusteli asiasta. Hallitus on varannut kehysriihessä hieman alle kaksi(2) miljoonaa euroa kirjeäänestyksen toteuttamiseen maailmanlaajuisesti.

Ulkosuomalaisparlamentin Kanadan varapuhemies Veli Niinimaa kertoo, että maailmalla on noin 246 000 äänestyskelpoista ulkosuomalaista.
”Jos 40 prosenttia ulkosuomalaisista äänestäisi, siitä tulisi noin 100 000 ääntä”, Niinimaa sanoo.

Kirjeäänestys mahdollistaisi äänestämisen niille ulkosuomalaisille, jotka asuvat kaukana äänestyspisteistä.Niinimaan mukaan se toisi myös säästöjä, sillä vaalivirkailijoita ei tarvitsisi lennättää äänestyspaikoille ja maksaa heidän majoittumistaan.

”Postikulut nousevat hieman, koska kirjeissä on enemmän paperia, mutta virkailijoiden kuluja ei tarvitsisi maksaa”, Niinimaa sanoo.

Ulkosuomalaisparlamentti on Niinimaan mukaan ajanut asiaa jo 15 vuoden ajan,mutta Suomessa yksi virkamies on vastustanut sitä. Nyt kaikki puolueet ovat kirjeäänestämisen takana.

Kirjeäänestyksen riskinä on se, ettei voida täysin varmasti todistaa, kuka äänestyslipukkeen on täyttänyt.Ulkosuomalaisparlamentti on ehdottanut mallia, jossa äänestäjä laittaa vaalilipukkeen vaalikuoreen, ja vaalikuoren kahden täysi-ikäisen todistajan läsnä ollessa päällyskuoreen. Sen jälkeen sekä todistajat että äänestäjä allekirjoittavat todistuksen äänestäjän henkilöllisyydestä päällyskuoren päälle. Allekirjoitettu päällyskuori ja äänestyskortti lähetettäisiin palautuskuoressa Suomen keskusvaalilautakunnalle.

Todistajista voitaisiin määrätä, että he eivät saa olla äänestäjän lähiomaisia. Näin on säädetty esimerkiksi Ruotsissa, jossa ulkoruotsalaiset voivat äänestää kirjeitse. Toinen vaihtoehto on se, että todistajat eivät saa olla Suomen kansalaisia, jotta varmistettaisiin, ettei todistaja vaikuttaisi siihen, miten äänestäjä äänestää.

Kirjeäänestys on Ulkosuomalaisparlamentin mukaan käytössä jossain määrin 47 maassa ympäri maailmaa.


Teksti: Elise Tamminen
Kuva:Suomi-Seura ry/Leena Isbom

Views: 189

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Metrilaku - Meter Licorice Available at www.FinnGoods.com 2 Replies

Finnish and Swedish products from FinnGoods shipped anywhere in Canada and the USA. We are located in Vancouver area and carry most popular Finnish and Swedish products such as Organic Fazer Rye…Continue

Tags: Metrilaku

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Jul 25.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

Mahdollinen muutto kanadaan 1 Reply

Hei arvon foorumilaiset.Olisi kiinnostusta tietää mitä kaikkea tarvisin siihen jos muuttaisin johonkin päin kanadaa? Ei ole siis vielä todellakaa varmaa mutta alustaavasti kyselen. Miten helppoa on…Continue

Started by E.Rantala in Miscellaneous. Last reply by Vilukko Nov 21, 2018.

© 2020   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service