Vuosi 2014 toi suomen kieleen cheekismit, instaamisen ja putin-juuston

Tietotekniikka muokkaa kieltä pienestä pitäen.

Englanti muokkaa suomen kieltä paitsi ulkosuomalaisyhteisöissä, myös Suomessa. Etenkin nuorisokieli on jo siinä määrin englannin kyllästämää, että kehityksestä ollaan toisinaan huolissaan. Muutokset ovat kuitenkin merkki kielen elinvoimaisuudesta. Kieli muuttuu kun sitä käytetään.

Kotimaisten kielten keskus Kotus ylläpitää sanatietokantaa, johon poimittiin vuonna 2014 yli 7000 uutta tai muuten ajankohtaista sanaa eri lähteistä. Kanadan Sanomien lukijat ovat päässeet tutustumaan uudissanoihin viikoittaisella Uusi sana -palstalla.

Uusia ilmauksia synnyttävät ennen kaikkea ajankohtaiset ilmiöt, tietotekniikka, populaarikulttuuri ja englannin kieli, ja niihin tarttuvat hanakimmin nuoret. Jotkut uudissanat vakiinnuttavat paikkansa yleiskielessä, joidenkin luonteeseen puolestaan kuuluu hetkellisyys.

Esimerkiksi Venäjän estettyä vastapakotteilla suomalaisten meijerituotteiden maahantuonnin viime elokuussa, tuli putin-juustosta vuoden hittisana, ja se valittiin Ylen äänestyksessä vuotta 2014 parhaiten kuvaavaksi sanaksi. Putin-juuston tapaan läheskään kaikki uudissanat eivät vaadi syntyäkseen englannin kieliä tai nykytekniikkaa, vaan uuden sanan pohjaksi riittää ajankohtaisuus ja luovuus.

Sanojen lisäksi myös kielenhuoltosääntöjä tarkennetaan. Suomen kielen lautakunta päätti viime vuonna, että arkikieleen sitkeästi juurtunut länsimurteinen ilmaisu "alkaa tekemään" on yhtä hyväksytty kuin aiemmin ainoana oikeana pidetty muoto "alkaa tehdä".

"Ihan fine", sanoo suomen kielen maisterikin

Kielen muuttumisesta ja vieraiden kielten vaikutuksesta suomen kieleen ollaan oltu huolissaan luultavasti jo vuosisatojen ajan. Ennen englantia suomen kieleen otettiin runsaasti laina- ja slangisanoja ruotsin, saksan ja venäjän kielistä. Kuten suomen kielen asiantuntijat usein muistuttavat, vierivä kivi ei sammaloidu ja sekoittuminen on osa normaalia kielten kehitystä.

"Minusta suomen kielen muuttumisesta ei tarvitse olla huolissaan. Kun jokin uudissana tulee kieleen, se myös usein mukautuu pian suomen muotoon ja ääntämisasuun. Uudissanoja tarvitaan ilmaisemaan uusia asioita ja ne kertovat tästä ajasta", tiivistää Elisa Räsänen, joka työskentelee parhaillaan harjoittelijana Toronton yliopiston suomen kielen ohjelmassa.

Vuodenvaihteessa suomen kielen maisteriksi Jyväskylän yliopistosta valmistunut Räsänen toimi viime lukuvuoden Fulbright-opetusassistenttina Yhdysvalloissa ja kiinnostui sen myötä suomen opettamisesta ulkomailla.

Huomaako tuore suomen kielen maisteri englannin kielen vaikuttavan myös omaan kielenkäyttöönsä?

"Lainailen paljon englannin kielen sanoja puheessani. Tämä on osittain tiedostamatonta, mutta se on minusta ihan fine", Räsänen hymyilee.

Räsänen kertoo Pohjois-Amerikassa asumisen lisänneen englannin kielen sanoja puheessaan.

"Varsinkin kun puhun jonkun suomenkielisen kanssa joistakin pohjoisamerikkalaisen kulttuurin ilmiöistä tai muuten kokemuksistani täällä, on helpompi puhua asioista alkuperäisillä termeillä kuin lähteä etsimään niille spontaaneja käännöksiä."

Räsänen nimeää suosikkiuudissanoikseen facebookata ja instata (käyttää instagram-kuvapalvelua) -tyyppiset verbit, joita syntyy jatkuvalla tahdilla lisää ja jotka Räsäsen mukaan kertovat suomen kielen kyvystä tuottaa uusia sanoja.

Lue loput jutusta Kanadan Sanomien 17.3.2015 ilmestyneestä numerosta 12.

Teksti: Nora Uotila

Kuva: Tia Henriksen / Flickr

Views: 260

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Jun 23.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service