Suomalainen työnväen temppeli sai muistolaatan – paikan tulevaisuus uhattuna

Thunder Bayn Finlandia Association vakuuttaa tekevänsä kaikkensa, jotta kaupungin maamerkin, suomalaisista letuistaan tunnetun ravintola Hoidon ovet pysyvät auki jatkossakin ja Finlandia Club virkistyy eläväksi, koko kaupungin kulttuurikeskukseksi.

Uusi muistolaatta kiinnosti myös nuorempaa polvea. Ja hyvä niin, sillä kuten tilaisuudessa muistutettiin, Finlandia Haalin kohtalo riippuu nuorista.

Lauantaina 14. maaliskuuta Thunder Bayn Finlandia Clubilla julkistettiin Park Canada Agencyn myöntämä muistolaatta tunnustuksena rakennuksen kansallishistoriallisesta merkittävyydestä.

Työväen temppeli on aina ollut Thunder Bayn maamerkki, ja tämän laatan myötä siitä tulee myös virallisesti yksi Kanadan kansallisista kulttuuriperintökohteista”, totesi tilaisuudessa puhunut Thunder Bayn kaupunginjohtaja Keith Hobbs.

Paikan kansallinen merkitys konkretisoitui pian tämän jälkeen yllättävällä tavalla.

Thunder Bayn Finlandia Association -yhdistyksen rahastonhoitaja Kelly Saxberg kertoi puheessaan, että yhdistys on veloissa ja tarvitsee koko yhteisön apua, ja mainitsi myöhemmin haastattelussa myös ravintola Hoidon tulevaisuuden olevan vaakalaudalla. Seuraavina päivinä Hoidon kohtalo nousi uutisotsikoihin monessa kanadalaisessa mediassa. Asiasta kirjoitettiin myös Suomen Ilta-Sanomissa.

Hoito tuottaa tarpeeksi rahaa kattamaan omat kulunsa, mutta yhdistyksellä on 700 000 dollarin remonttivelka, jota on maksettava pois. Palkanmaksu Hoidon henkilökunnalle on aina hiuskarvan varassa – palkkoja ei ole varaa maksaa ennen kuin viikonlopun tuotot ovat tilillämme. Yksikin yllättävä takaisku saattaisi meidät pulaan”, Saxberg valottaa tilannetta.

Paikallinen opiskelija käynnisti rahoituskampanjan Finlandia Clubin tueksi

Uutinen Hoidon mahdollisesta sulkeutumisesta on herättänyt Thunder Bayssä laajaa keskustelua ja huolta. Paikallinen 21-vuotias opiskelija Chrystal DiGiuseppe päätti tehdä asialle jotain ja pani pystyyn joukkorahoituskampanjan Indiegogo-palvelussa. Hänellä itsellään ei ole suomalaisia juuria, mutta hän on käynyt Hoidossa lapsesta saakka ja pitää rakennuksen historiallista arvoa korvaamattomana.

Save the Finlandia -kampanja toteutuu, mikäli lahjoituksia saadaan kasaan vähintään 15 000 dollaria huhtikuun 20. päivään mennessä. Mikäli summa jää tämän alle, lahjoittajat saavat rahansa takaisin. Kampanja on lähtenyt alkuun vauhdikkaasti: kuudessa päivässä lahjoituksia on kertynyt yli 6000 dollaria.

Emme ole vielä päättäneet lopullista käyttötarkoitusta, mutta jos summa saadaan kasaan, tahdomme investoida sen johonkin, joka tuottaa paikalle lisää rahaa. Sen avulla voimme tehdä salista vetovoimaisemman ja sitä myötä tuottavamman. 15 000 dollaria ei tietenkään riitä kattamaan yhdistyksen velkoja, mutta sen symbolinen merkitys on suuri. Se kertoo yhteisön halusta toimia”, Saxberg sanoo.

En olisi uskonut että tämä paisuu näin suureksi valtakunnalliseksi uutiseksi, mutta hyvä niin. Olemme valtavan kiitollisia saamastamme tuesta, mutta emme kuitenkaan tahdo anella rahalahjoituksia loputtomiin. Viestimme on ennen kaikkea: tulkaa paikalle, osallistukaa konsertteihin, elokuvanäytöksiin ja muihin tapahtumiin. Ja syökää lettuja!”

Lue loput jutusta Kanadan Sanomien 24.3.2015 ilmestyneestä numerosta 13.

Save the Finlandia -keräykseen voi osallistua internetissä osoitteessa https://www.indiegogo.com/projects/save-the-finlandia huhtikuun 20. päivään saakka.

Teksti ja kuvat: Nora Uotila

Views: 317

Comment by Tuula Waller-Kojola on April 3, 2015 at 8:13pm

Onko Thunder Bay'ssa Leijona Clubia ollenkaan. Katso netista

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Jun 23.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service