TORONTO. Vuonna 1879 ensimmäisen kerran järjestetty CNE polkaistiin käyntiin 134. kerran 17.8.2012 Toronton messualueella. Kanadan kansallinen messu kerää vuosittain 1,3-1,4 miljoonaa kävijää Ontario-järven rannalle. Tänä kesänä tuskin mennään kävijämäärässä keskiarvon alapuolelle. Siltä ainakin vaikutti yleisön paljous tavallisena tiistaina, joka on kuitenkin ehkä viikonpäivistä se arkisin.
Mikä sitten saa kansan vaeltamaan 18 päivää kestävään loppukesän tapahtumaan? Syitä on monia. Itse asia niin monia, ettei Kanadan Sanomien toimittaja pystynyt yhden päivän aikana niitä kaikkia edes selvittämään. 77,7 hehtaarin alueelle on levittäytynyt lukematon määrä kaikenlaista nähtävää, esitystä, maistettavaa ja ostettavaa. Aktiviteettia löytyy aina autojen koeajosta Toronton raikulipormestari Rob Fordia esittävään voipatsaaseen.
Siilmiinpistävintä alueelle saavuttaessa ovat erilaiset huvipuistovempeleet. Uutena vetonaulana alueella kulkee CNE Sky Ride –köysirata. Sky Ride antaa mahdollisuuden ihastella aluetta ja Toronton siluettia yläilmoista käsin, korkeimmillaan vähän yli 12 metristä.
Näkoaistin lisäksi hyvin haju- ja makuaistilla havaittavat ruokakojut olivat levittäytyneet ympäri aluetta. Lukuisissa ruokakojuissa pääsi maistelemaan muun muassa hot dogeja ja uppopaistettuja Mars-patukoita. Oma alueensa oli varattu grillatuille ribseille ja kylmälle oluelle. Sydän- ja verisuonitauteja välttelevien kannatti suunnata matkansa Food Buildingiin, mistä löytyi ruokaa eri maiden keittiöistä ja lukuisiin eri makuihin. Toki Food Buildingistä sai myös hieman rasvaisempia makuelämyksiä, kuten suklaakuorrutettua pekonia.
Messuasiakkaita viihdyttivät useammalla eri lavalla esiintyneet muusikot, tanssijat, taikurit ja muut esiintyjät. Lisäksi CNE:ssä oli mahdollista kokea lentonäytös, käydä tuhlaamassa rahansa kasinolla, tutustua Toronton ammattilaisurheilujoukkueisiin, nähdä olympiakultamitalistien taitoluisteluesitys sekä paljon muuta.
Kansainvälinen Kanada
Sisähallissa oli kyse enemmän myyjäisistä kuin näyttelystä. Erittäin mielenkiintoinen tosin oli 1812 sodan historiaa valottanut näyttely, josta Kanadan historiaan perhtymättömälle selvisi, että sodan osapuolina eivät olleet pelkästään Yhdysvaltain ja Ison-Britannian armeijat. Sodassa tärkeässä roolissa olivat myös alkuperäisasukkaat ja kanadalaiset kodinturvajoukot.
Suuri osa sisähallin pinta-alasta oli varattu kansainväliselle alueelle, jossa näkyi Kanadan monikulttuuriset kasvot. Monikulttuurisuus korostui varsinkin etnisten lehtien ja median osaston kojussa, josta löytyi lehtiä useilla eri kielillä usealle eri yhteisölle. Löytyipä joukosta eräs suomenkielinenkin Kanadan suomalaisyhteisölle suunnattu julkaisu.
Myyntikojuja kansainvälisellä alueella oli kuten lehtiäkin, ympäri maailman. Erityisen kova kuhina kävi suomalaisia tuotteita myyvän osaston ympärillä. Te-Ri Productsin myymät Suomi-tuotteet selkeästi kiinnostivat ihmisiä. Kojulla Molotovin coctail –paitaa puolalaiselle miehelle myynyt Eeva-Maija MacLeod osasi kertoa miksi.
- Moni on tullut kehumaan, että meidän tuotevalikoimamme erottuu edukseen muista. Meillä on myynnissä myös paljon erilaisia asioita. Ihmiset ovat selkeästi kiinnostuneita pohjoisen maan tuotteista. Vieressä olevasta Venäjän kojustakin on tykätty todella paljon, toteaa Macleod.
Suomalaisia tuotteita löytyy Te-Ri Productsin kojusta todellakin laidasta laitaan. T-paitojen, muumituotteiden ja makeisten lisäksi paljon pöytätilaa vievät poron taljat.
- Tänä vuonna kiinnostusta ovat herättäneet varsinkin Suomi-kaulaliinat ja hockey-paidat, jotka on jo myyty loppuun. Vaatepuolelta myös Suomi-hupparit ovat tehneet kauppansa. Lasten sanakirjoista on tykätty myös paljon. Niitä ovat ostaneet itselleen monet aikuisetkin, jotka ovat jo unohtaneet suomenkielen suurimmaksi osaksi, sanoo MacLeod.
CNE teki vaikutuksen monipuolisuudellaan, eikä sen tarjontaa ollut mitenkään mahdollista käydä kattavasti läpi yhden päivän aikana. Näyttelyn laajudesta antaa osviittaa sen taloudellinen vaikutus. CNE tuottaa vuosittain keskimäärin 58,6 miljoonaa dollaria Suur-Toronton alueelle ja 80 miljoonaa dollaria Ontarion provinssiin.
Moninaisuuteen tosin tulee kuitenkin särö hämärtyvässä tiistai-illassa, kun alueelle tulevista vieraista yhä useampi on pukeutunut punaiseen. Lopulta selviää, että keskellä messualuetta sijaitsevalla BMO-stadionilla pelataan CONCACAF mestareiden liigan ottelu. Kaikesta messuhulinasta päästään pyörälle menneelle vieraalle oli hyvä mennä rauhoittumaan katsomoon ja seuraamaan kuinka, ilmeisesti yhtä pyörällään päästä oleva, Toronto FC hävisi meksikolaiselle Santos Lagunalle. CNE:n yllätyksellisyyttä alleviivatakseen musta kissa päätti vierailla kentällä ottelun ollessa kuumimmillaan.
Teksti ja kuvat: Henri Pakarinen
Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.
Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.
Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue
Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.
Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue
Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.
Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue
Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis
Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.
© 2025 Created by Kanadan Sanomat. Powered by
You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!
Join finnishcanadian.com