THUNDER BAY. On kulunut reilu kuukausi siitä, kun Suomi Kodin pitkäaikainen johtaja Martti Heimonen siirtyi haikeiden läksiäispuheiden ja kyynelsilmäisten asukkaiden saattelemana eläkkeelle. Samalla asuntolan johtoon siirtyi Lounais-Ontariossa paremmin tunnettu Dianne Lampi.

Vaikka totuttelu uuteen työpaikkaan vie aina aikansa, Lampi kertoo jo kotiutuneensa Suomi Kotiin.

– Minut on otettu avosydämin vastaan. Itse asiassa tuntuu siltä, kuin olisin tullut työpaikan sijaan isoon perheeseen, hän sanoo.

Ennen nykyistä pestiään Lampi on työskennellyt muun muassa Thunder Bayn sosiaaliviraston (Social Services) johtokunnassa sekä Rainy Riverin sosiaaliviraston hallintoryhmässä – ensin rahoituksen parissa, sitten toteutuspuolella.

– Työ Rainy Riverillä vaati monien eri asioiden yhtäaikaista hallitsemista, Lampi kertoo.

– Joskus asuntoloiden asukkaat esimerkiksi unohtivat avaimensa sisälle ja jäivät lukkojen taakse. Niinpä ajoin keskellä yötä avaamaan ovia. Välillä nuohosin tukkeutuneita viemäreitä. Seuraavassa välissä tein taas paperitöitä, autoin ihmisiä lakiasioiden kanssa ja osallistuin budjettiriihiin, hän jatkaa.

Suomi Kodin puikoissa Lampi voi sekä soveltaa aiemmin hankkimiaan taitoja että oppia uusia taitoja.

– Ammatillisesti ja henkilökohtaisesti ajatellen pääsy johtajan virkaan oli loistava siirto, Lampi sanoo.

Suonissa suomalaista verta

Parasta uudessa pestissä on Lammen mukaan tehtävien monipuolisuus ja mahdollisuus tehdä tiimityötä.

– Saan perehtyä sekä asuntolan kunnossapito- että talouspuoleen. Lisäksi voin osallistua Suomi Kodin tulevaisuuden suunnitteluun, hän kertoo.

Myös hyvät työtoverit, osaava johtokunta ja ihanat asukkaat tekevät työstä nautittavaa. Erityisen mielellään Lampi kuuntelee ikäihmisten – sekä suomalaissyntyisten että muun maalaisten – elämäntarinoita.

Lampi itse on kolmannen sukupolven suomalaisia.

– Isoisäni Henri oli Porista. Hän tuli tänne 12-vuotiaana ja muutti myöhemmin sukunimensä Lammisesta Lammeksi.

– Pappa työskenteli kuljetusalalla ja teki hirsimökkejä. Mummo puolestaan opetti 50 vuotta suomea, Lampi kertoo.

Vaikka isoäiti oli sanojen ammattilainen, hänen lapsenlapsestaan ei tullut suomen kielen taitajaa. Nyt Dianne Lampi yrittää ottaa vahingon takaisin ja opettelee perheensä ja teknisten apuvälineiden avulla suomea.

– Minulla on iPhone, jonka avulla voin käyttää Google Translatoria. Se soveltuu tekstien kääntämiseen. Lisäksi voin kuunnella sen avulla, miten sanat lausutaan.

– Yritän kehittää kielipäätäni sen verran, että voin keskustella asukkaiden kanssa ja vastata viesteihin suomeksi, Lampi kertoo.

Heimosen jalanjäljillä

Sukunimen ja kieliopintojen ohella Lammen verenperinnöstä kielivät hänen harrastuksensa. Suomi Kodin uusi johtaja hiihtää ja lenkkeilee ahkerasti. Lisäksi hän viihtyy luonnon helmassa ja osaa käsitellä asetta.

– Minulla oli aiemmin metsästyslupa ja kävin hirvimetsällä. Yhtään kaatoa en ole tosin tehnyt, Lampi sanoo.

Suomalaisia piirteitä löytyy myös Lammen pojasta, joka viihtyy äitinsä kanssa kalassa ja harrastaa lumilautailun ohella jääkiekkoa.

– Hän myös seuraa suomalaisia jääkiekkoseuroja ja haluaisi käydä Suomessa, Lampi kertoo.

Lammen omat tavoitteet pyörivät työn ympärillä.

– Minulla on sama päämäärä kuin Martti Heimosella, saada Suomi Koti kukoistamaan ja Suomi-perinne jatkumaan, hän kertoo.

Jotta tämä onnistuisi, Lampi aikoo kuunnella sydämensä ääntä – työtovereiden näkemyksiä ja asukkaiden toiveita unohtamatta.

– Odotan innolla, että voin tutustua ihmisiin lähemmin ja ystävystyä heidän kanssaan. Omalla tavallaan minusta tuntuu siltä, että asukkaat ovat kuin isovanhempani, joita minulla ei enää ole, Lampi kertoo.

– Pidän työstäni ja aion olla täällä vielä pitkään, hän jatkaa.

Suomi Kodin asukkaat voivat olla siis rauhallisin mielin. Asuntolan tulevaisuus on hyvissä käsissä.

Teksti ja kuva: Viivi Pietiläinen

Todistetusti kauniimpi

Suomi Kodin väki ja lukuisat vapaaehtoiset ovat uurastanut jo vuosia tehdäkseen asuntolasta entistäkin kauniimman paikan elää. Kova työ sai tänä vuonna vihdoin tunnustusta, kun Suomi Koti valittiin vuoden 2012 Civic Beautification Awards -kilpailun voittajaksi.

Suomi Kodin johtaja Dianne Lampi on saavutuksesta ylpeä.

– On hienoa, että paikan maisemoinnin parissa uurastaneet asukkaat, työntekijät ja vapaaehtoiset saavat työstään tunnustusta. He ovat tehneet mahtavaa tiimityötä, hän kertoo.

Civic Beautification Awards on Thunder Bayn kaupungin ja Horticultural Societyn järjestämä kilpailu. Sen tarkoituksena on kohentaa katukuvaa kannustamalla ihmisiä perustamaan ja hoitamaan monipuolisia viheralueita.

Suomi Kodin taidonnäytettä voi käydä ihailemassa Thunder Bayssä osoitteessa 527 County Bulevard.

Views: 560

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service