THUNDER BAY. Mitä teet, kun epäilet dementoituneen isovanhempasi eksyneen matkalla bussipysäkille tai autistisen lapsesi kadonneen leikkikentältä? Soitat tietenkin poliisille ja odotat sydän syrjälläsi, että virkavalta löytää rakkaimpasi ennen kuin on liian myöhäistä.

Mutta mitäpä, jos voisit minimoida osan riskeistä jo etukäteen ja typistää tuskaisen odotuksesi päivien sijasta tunteihin tai jopa muutamiin minuutteihin?

Kiitos Lakehead Search & Rescue -yksikön kaltaisten ryhmien sekä Project Lifesaverin, tämä on nykyään mahdollista.

Vaeltelijoiden pelastus

Lakehead Search & Rescue Unit on vapaaehtoisvoimin pyöritettävä organisaatio, joka on erikoistunut eksyneiden jäljestämiseen.

Tällä hetkellä järjestössä on kuutisenkymmentä pätevöitynyttä etsijää. Heistä neljä on suomalaisia.

Aiemmin ryhmän jäsenet ovat joutuneet turvautumaan etsintätöissä lähinnä karttoihin ja omiin hoksottimiinsa. Nyt heidän apunaan on myös radiosignaaleja hyödyntäviä laitteita.

Laitteet ovat osa Yhdysvalloista alkanutta Project Lifesaver -toimintaa, jonka tarkoituksena on tekniikan ja koulutuksen avulla sekä pelastaa henkiä että helpottaa kotihoitajien arkea.

– Laitteet on tarkoitettu jatkuvassa tarkkailussa olevien dementiasta kärsivien ihmisten paikantamiseen, kertoo Lakehead Search & Rescue Unitin aluepäällikkö Denise Wallace.

– Ne sopivat myös muille helposti vaeltamaan lähteville henkilöille, hän jatkaa.

Ranteessa on ja pysyy

Etsintälaitteisto koostuu kahdesta eri osasta: asiakkaaseen kiinnitettävästä lähettimestä sekä pelastusryhmän operoimista radiovastaanottimista.

Kykloopin uimalaseja muistuttava lähetin napsautetaan yleensä joko tarkkailtavan henkilön ranteen tai nilkan ympärille. Vesitiivis laite voidaan periaatteessa kiinnittää myös vaatteisiin, mutta Wallace ei suosittele sitä.

– Vaatteita tulee vaihdettua ja laite saattaa jäädä vahingossa kotiin, hän muistuttaa.

Ranteesta tai nilkasta lähettimen saa irti vain leikkaamalla sen hihnan poikki. Käytännössä asiakkaat ovatkin ilman lähetintä vain sen aikaa, kun laitteeseen vaihdetaan uudet patterit.

Paristojen vaihdosta ja kadonneiden etsinnästä huolehtivat Lakehead Search & Rescue -ryhmän sähköisen jäljestämisen asiantuntijat (Electronic Search Specialists).

Kiristyvä saartorengas

Miten laitteisto sitten helpottaa pelastustöitä?

– Jokaisella rannekkeella on oma sarjanumeronsa ja radiotaajuutensa, Denise Wallace kertoo.

– Kun Thunder Bay Police Service ottaa meihin yhteyttä, syötämme sarjanumeron vastaanottimeemme ja alamme etsiä siihen liittyvää radiosignaalia, Wallace jatkaa.

Kerralla matkaan lähtee vähintään viisi radiovastaanottimilla ja -puhelimilla varustautunutta erikoispartiota, jotka haravoivat aluetta säteittäin.

– Liikumme kolmiomaisessa muodostelmassa ja lähestymme asiakkaan katoamispaikkaa eri suunnilta, kertoo Raija Tilus.

Tilus on yksi Lakehead Search & Rescue -ryhmän kahdeksastatoista sähköisen jäljittämisen asiantuntijasta.

Hyvien hermojen ohella jäljittäjiltä vaaditaan tarkkoja korvia. Hävinnyt henkilö paikannetaan näet äänen avulla: radiovastaanottimesta kuuluva tiksutus muuttuu sen mukaan, lähestyykö pelastuspartio kohdetta vai etääntyykö se siitä.

– Käytännössä vastaanotin toimii samalla tavalla kuin eläinohjelmissa nähtävät paikannuslaitteet, Tilus kertoo.

Parempi kuin GPS

Vaikka ääneen perustuva laitteisto saattaa vaikuttaa alkeelliselta, radiolähetin hakkaa kilpailijansa yhdessä asiassa mennen tullen: toisin kuin sateliittipaikannukseen perustuvat GPS-laitteet, se toimii säällä kuin säällä, eikä hiljene edes sisätiloissa.

Laitteen tehokkuudesta kertoo myös jotain se, että kadonnut henkilö löytyy yleensä alle puolen tunnin päästä siitä, kun pelastusryhmä lähtee liikkeelle. Se on loistava saavutus varsinkin talvikeleillä, kun jokainen minuutti pakkasessa vähentää eksyneen eloonjäämismahdollisuuksia.

Tällä hetkellä radiolähetin on asennettu vain yhdelle Thunder Bayn asukkaalle, mutta Denise Wallace uskoo kysynnän lisääntyvän.

– Dementiaa sairastavien ihmisten määrä lisääntyy 10–15 vuoden sisällä huomattavasti ja etsintälaitteille tulee valtava tarve, hän sanoo.

Samalla hän muistuttaa, että lähetin on helppo ja halpa henkivakuutus.

Hoitajan tarvitsee vain tarkistaa patterin kunto joka päivä ja tehdä kadonneesta hoidokistaan viipymättä ilmoitus poliisille. Pelastuspartio hoitaa loput.

Teksti ja kuva: Viivi Pietiläinen

Fakta: Halpa henkivakuutus

Radiolähettimestä ja -vastaanottimesta koostuva etsintälaitteisto.

Typistää etsintäajan päivistä tunteihin, joskus jopa minuutteihin.

Jokaisella rannekkeella on oma yksilöllinen radiotaajuutensa.

Toimintasäde noin kilometrin.

Sopii erityisesti autisteille, Down-lapsille sekä vaellusvaiheessa oleville Alzheimer- ja dementiapotilaille.

Asiakkaan oltava ympärivuorokautisessa valvonnassa.

Rannekkeen hinta 300 dollaria.

Patterin vaihto 10 dollaria kuussa.

Views: 245

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Finnish and Swedish Goodies 2 Replies

Finnish and Swedish products from FinnGoods shipped anywhere in Canada. We are located in Vancouver area and carry most popular Finnish and Swedish products such as Organic Fazer Rye Bread…Continue

Tags: Finntoast

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Apr 10.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23.

Mahdollinen muutto kanadaan 1 Reply

Hei arvon foorumilaiset.Olisi kiinnostusta tietää mitä kaikkea tarvisin siihen jos muuttaisin johonkin päin kanadaa? Ei ole siis vielä todellakaa varmaa mutta alustaavasti kyselen. Miten helppoa on…Continue

Started by E.Rantala in Miscellaneous. Last reply by Vilukko Nov 21, 2018.

Saunavinkkejä

Quebecistä kiinnostaisi saada saunavinkkejä? Ei huvittaisi lähteä vaan Thunder Bayhin asti saunomaan kunnolla.Continue

Tags: montreal, quebec, sauna

Started by Vilukko in Travel Nov 21, 2018.

© 2019   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service