Karkauspäivä on usean perinteen ja tähtitieteellisten mysteerien päivä

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
28.2.2012

Tämän kuun lopussa vietetään karkauspäivää (leap year), sillä helmikuu on 29 päivän mittainen. Kuten tiedetään, sellainen sattuu joka neljäs vuosi, mutta asia ei ole näin yksiselitteinen.
Tämän lisäksi vuodet, jotka voi jakaa sadalla (esim. 1800, 1900, 2100) eivät ole karkausvuosia, mutta sen sijaan ne vuodet, jotka ovat jaollisia 400:lla (1600, 2000, 2400) ovat.
Karkauspäivillä on luonnollisesti tekemistä planeettojen liikkeiden kanssa. Edellämainittua 400 vuoden sääntöä ei tiedetty vuosisatoihin, kunnes Paavi Grogorius XIII:n aikana havaittiin, että kevätpäiväntasaus 21. maaliskuuta ei täsmännytkään muiden luonnonmerkkien kanssa.
Seurauksena vuoden 1582 lokakuussa siirryttiin suoraan 4. päivästä 15. päivään. Eli, jos tietokilpailussa kysytään mitä historiallisesti merkittävää sattui noiden päivämäärien välillä, on se kompakysymys.

Vanhat kulttuurikansat tiesivät auringon tarkat liikkeet ällistyttävän hyvin. Jo muinaiset egyptiläiset 4,500 vuotta sitten kirjoittivat aurinkovuoden tarkan pituuden jopa Kheopsin pyramidin dimensioihin.
Mayat tiesivät tämän myös hyvin tarkkaan kalenteria tehdessään. Heidän iso 5,125 vuoden syklihän päättyy tämän vuoden joulukuun 21. päivänä.
Täysin vastaamaton kysmys on keneltä nämä kansat eri puolilla maapalloa nuo tiedot saivat. Vastauksina on esitetty pitkää ja järjestelmällistä seurantaa tai jopa Atlantiksesta tai toiselta planeetalta tullutta tietoutta.
Niinpä karkauspäivääkin on juhlistettu jo muinaisajoista lähtien. On myös ihmisiä, jotka ovat syntyneet 29. helmikuuta. Heillähän on periaatteessa vain syntymäpäivä joka neljäs vuosi. Tapana on kuitenkin juhlistaa sitä aina kuun viimeisenä.

Karkauspäivä on perinteisesti ollut kalenterin ainut päivä, jolloin naisetkin ovat voineet kosia miestä. Vansa suomalainen sääntö on, että jos sanoo ei, mies joutuu ostamaan tytölle hamekankaan.
Vaikka tässä riski onkin olemassa, siinäkin voi nainen taktikoida hyötyä itselleen. Nykyisin tosin maailma on muuttunut ja nainen saa muulloinkin kosia, jos ei mies itse ymmärrä.
Tanskan kansanperinteessä kosinnasta kieltäytynyt mies joutui ostamaan kaksitoista paria käsineitä lohdutukseksi tytölle. Kreikassa puolestaan on huonoa onnea mennä mennä naimisiin karkausvuotena.
Tänä vuonna siellä vihitäänkin neljäsosa vähemmän pareja, kun taas viime joulu- ja ensi tammikuu ovat kiireistä aikaa papeille.

Views: 625

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service