New World Norn -projekti jäljittää Kanadaan kulkeutunutta kansanperinnettä

Kuva: Kathy Toivosen arkisto

"Etana, etana näytä sarves, onko huomenna pouta?" "Jos tahtoo saada poikalapsen, kannattaa laittaa kirves sängyn alle." "Kuorittu ja paloiteltu raaka nauris toimii ilmanpuhdistajana." Muun muassa tällaisia ikivanhoja uskomuksia on kerätty vasta käynnistyneeseen kansanperinneprojektiin, joka kaipaa nyt lisää materiaalia kanadansuomalaisilta.

Oli vuosi 2013, kun Itä-Suomen yliopistossa perinteentutkimusta opiskeleva Dalva Lamminmäki saapui Lakeheadin yliopistoon pitämään esitelmää suomalaisesta shamanismista. Paikalla oli myös toisen polven kanadansuomalainen kirjailija ja taiteilija Kathy Toivonen, joka on kirjoittanut muun muassa Thunder Bayn alueen suomalaiskulttuuria käsittelevän teoksen A Century of Sisu. Naiset ehtivät jutella vain muutaman minuutin, mutta sinä aikana syntyi yhteys, joka jatkui sähköpostilla ja muotoutui lopulta yhteiseksi projektiksi, jonka tarkoituksena on jäljittää suomalaisten mukana Kanadaan kulkeutunutta vanhaa kansanperinnettä.
Projekti sai nimekseen New World Norn – Ancient Northern Wisdom in the 21st Century.


Vieläkö suomalaiset sananlaskut elävät Kanadassa?


Kanadan-matkansa aikana Dalva Lamminmäki ehti kuulla useita mielenkiintoisia tarinoita, joiden innoittamana hän aikoo palata Kanadaan.

Lamminmäki on mukana projektissa perinteentutkijan roolissa. Häntä kiinnostaa erityisesti se, miten ja missä tilanteissa vanhaa tietoa siirretään eteenpäin ja se, mistä tarinat ovat alun perin kotoisin.
"Haluaisin kuulla kanadansuomalaisten näkemyksiä ja ajatuksia sellaisista kysymyksistä kuin millaisia asioita pidetään edelleen tärkeinä ja käytetäänkö Kanadassa Suomessakin tavattavia sanontoja tai opetetaanko nuoremmalle sukupolvelle saunan merkitystä."


Kathy Toivosen vastuualuetta projektissa on arkihistorian käsitteleminen taiteen keinoin ja tällä hetkellä hänellä on päävastuu tarinoiden keräämisestä Kanadassa. Toivonen onkin vastikään palannut kuukauden kestäneeltä länsirannikon matkalta, jonka aikana hän tapasi suomalaisia muun muassa British Columbian suomalaiskeskus Burnabyssä, Richmondin Finn Sloughissa sekä Saskatchewanin Moosomissa, jossa sijaitsee New Finland -niminen alue. Ajatuksissa on kerätä tietoja myös Sointulan yhteisön suomalaisasukkailta.
Nyt Toivonen aikoo keskittyä matkalla tapaamiensa kontaktien haastatteluun ja tarinoiden keruuseen kotiseudultaan Kaministiquiasta ja Thunder Baystä.


Lähetä tarinasi internetin välityksellä


Kaikenlaiset tarinat ja muistot vanhoista tavoista, sanonnoista ja uskomuksista sekä kansanparannuksesta ja pyhien vietosta ovat tervetulleita, ja kertomuksensa voi kirjoittaa suomeksi tai englanniksi.
Tekijöitä kiinnostavat myös erikoisia tai yliluonnollisia ulottuvuuksia sisältävät tarinat.


Projekti on vasta aluillaan, ja hakee vielä tarkkaa muotoaan. Tässä vaiheessa Toivosen ja Lamminmäen tarkoituksena on kerätä tarinoita, joita Toivonen suunnittelee käyttävänsä materiaalina taiteessaan ja jota Lamminmäki aikoo käyttää akateemisessa tutkimuksessaan. Naiset suunnittelevat kokoavansa tarinoista lopulta myös kokonaisen kirjan.


Tarinoita New World Norn -projektiin voi lähettää osoitteesta https://newworldnorn.wordpress.com/ löytyvän lomakkeen kautta.

Teksti: Nora Uotila

Lue loput jutusta Kanadan Sanomien numerosta 33.

Views: 413

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service