Tuntuu kuin kalliovuoret olisivat rajana. Kuulin tuon lauseen Vancouverissa, kun kyselin mitä mieltä suomalaiset ovat siitä tarvitaanko suomalaista sanomalehteä. Monet kaipaavat enemmän juttuja ja tarinoita ympäri Kanadaa. Uutiset Suomesta ovat myös mukavia ja hauskoja. Iäkkäämmille sukupolville suomenkieli on edelleen se pääkieli, jota he osaavat paremmin. Lehtien yhdistymisen myötä yksi lehti tarjoaa nyt laajemmalta alueelta tapahtumia ja henkilöhaastatteluita.
Suomalaiset ovat asettuneet asumaan sinne sun tänne eri puolille Kanadaa. Olen päässyt tutustumaan paitsi Vancouverin, myös Timminsin ja hieman myös Montrealin suomalaisyhteisöihin. Kaikkialla tuntuu olevan samanlaiset ongelmat. Suomalaisväestö vähenee, uudemmat sukupolvet ovat kanadalaistuneet, eivätkä he puhu suomea tai ole mukana yhteisössä.
Kaikkien suomalaisjärjestöjen yksi tärkeimmistä tehtävistä olisi saada nuoret mukaan toimintaan.
Vancouverissa Scandinavian Centressä saman katon alla on viisi kansallisuutta. Yhteistyö pelaa hyvin ja toisten kulttuuria arvostetaan. Suomalaiset ja ruotsalaiset eivät vihaakaan toisiaan, ja uutena jäsenenä on tullut Islanti mukaan toimintaan. Toisen kulttuurista ollaan kiinnostuneita.
Timminsin Suomi Klubi on erikoinen esimerkki siitä, kuinka se on onnistunut pitämään pienen yhteisön elinvoimaisena. Keskellä ei mitään on metsää ja järvi, jonka rannalla löhöilee kaikenikäisiä – nuoria, lapsia, aikuisia sekä mummoja ja pappoja. Sauna käy kuumana aamusta iltaan.
Timminsin Suomi Klubi on joutunut tekemään kompromisseja säilyäkseen hengissä. Myös paikallinen Kulta Koti, Toronton Suomi Kotia vastaava senioritalo, on ottanut asukkaita myös muista kansallisuuksista. Nämä kompromissit ovat säilyttäneet organisaatiot hengissä ja elinvoimaisina.
Timminsin suomalaista yhteisöä katsellessa voi todeta, että kompromissit olivat oikea ratkaisu. Suomi Klubin puheenjohtaja Glen Finnilä kuitenkin korostaa, että Suomi-Klubin kesämökkiä ei vuokrata ihan kenelle tahansa, vaan hänen on oltava jotenkin tuttu – ja tietenkin suomalaisystävällinen. Kulta Kodilla on sama periaate. Suurin osa asukkaista tulee olla suomalaisten keskuudesta. Yhteiselo on sujunut hyvin, eikä suomalaisen kulttuurin häviämistä pelätä kompromissien myötä –päin vastoin se on korostunut. Näin jopa vieraskielisetkin oppivat suomalaista kulttuuria.
Sanotaan, että rajapinnoilla tuntee itsensä. Kriisin kautta oppii jotain uutta itsestään. On tutkittu, että valtioiden rajoilla on enemmän kansallishenkeä, kuin sisämaassa. Ulkomailla tuntee olevansa suomalainen. Omat taustat ovat kaikille tärkeitä ja niiden säilyttäminen sukupolvilta toiselle on kunnioitettava tehtävä.
Petra Rautiainen Toronto
Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.
Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.
Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue
Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.
Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue
Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.
Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue
Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis
Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.
© 2025 Created by Kanadan Sanomat. Powered by
You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!
Join finnishcanadian.com