Pääkirjoitus 2.10.2012 Ylistettyjä olkoon ulkomainokset

Miltä kuulostaisi maailma ilman mainoksia? Tai edes yksittäinen kaupunki, jonka katukuvasta puuttuisivat kaikki kirkkaissa väreissä leiskuvat valotaulut sekä silmiä särkevät julisteet?

Jos filosofian dosentti Thomas Wallgren kumppaneineen saisi päättää, moiset maisemat olisivat utopian sijasta tavallista arkea.

Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa 26. syyskuuta esiintynyt Wallgren vaati, että pääkaupungin tulisi pikaisesti kieltää kaikki kaupalliset ulkomainokset.

Syitä mainosten rajoittamiselle oli hänen mukaansa viisi:

1. Mainokset häiritsevät ohikulkijoiden ajatuksia. (Totta. Olen useammin kuin kerran kävellyt ojaan, kun olen tuijottanut kummallisia kylttejä.)

2. Ne houkuttelevat ostamaan tarpeettomia tuotteita. (Niinpä. Kuka muka tarvitsee sähköllä toimivaa hiuspinniä?)

3. Ne vaikuttavat mies- ja naiskuvaamme. (Aivan. Haluaisin olla kaksimetrinen ja painaa 30 kiloa.)

4. Plakaatit rumentavat katukuvaa. (Tarvitseeko muuta sanoa kuin kerrostalon kokoinen lähikuva jalkasilsasta?)

5. Mainonta on epäreilua, sillä vain osalla kansasta on varaa hankkia oma juliste ja ripustaa se bussipysäkille.

Äkkiseltään Wallgrenin perustelut tuntuvat aukottomilta ja hänen vaatimuksiinsa on helppo yhtyä. Mutta mietitäänpä hetki, mitä ulkomainonnan kieltäminen lopulta tarkoittaisi.

Ensimmäinen ongelma liittyy mainostuloihin, jotka kerryttävät mukavasti kaupungin kassaa. Toinen mainonnan vaihtoehtoisiin esitystapoihin. Lienee näet naivia olettaa, että mainostajat lannistuisivat rajoituksista ja jättäisivät kadunmiehet edes hetkeksi rauhaan.

Luultavasti kävisi täysin päinvastoin.

Jo nyt yritteliäät kauppaveikot ovat luoneet uusia tapoja tavoitella kuluttajien kukkaroita. Reilu vuosi sitten Suomessa esimerkiksi kohistiin tapauksesta, jossa eräs suorajakeluun keskittyvä yritys oli keksinyt käyttää ovia mainostaulujen korvikkeena.

Kun yhtiön työntekijät jakoivat mainoksia ja ilmaisjakelulehtiä ihmisten koteihin, he liimasivat samalla asuntojen ulko-oviin ja postilaatikoihin värikkäitä mainostarroja.

Yleensä laput ehtivät olla paikoillaan vain hetkisen ennen kuin joku – yleensä omaisuutensa vandalisoinnista raivostunut asukas – repi ne irti.

Silloin tällöin, kun asunnon haltijat olivat esimerkiksi matkoilla, mainokset saivat nököttää paikoillaan päiväkausia.

Kuluttaja-asiamies piti liikeyhtiön toimia epäasiallisina ja veti yrityksen markkinaoikeuteen. Kanteessaan se myös muistutti, että mainostarroihin liittyi suoranaisia vaaroja. Kirkkaanväriset lipukkeet saattoivat näet houkutella paikalle hämärämiehiä kuin ulkovalo yökkösiä.

Markkinaoikeus oli toista mieltä. Se antoi yritykselle luvan jatkaa toimiaan.

Oviepisodi ja tapaukset, joissa yksityiset ihmiset ovat myyneet oman ihonsa mainostilaksi, ovat vain pari esimerkkiä siitä, miten mainostajat keksivät yhä mielikuvituksellisempia tapoja tunkeutua kuluttajien tietoisuuteen.

Haastattelin kerran erästä ikkuna-alan asiantuntijaa. Hän visioi, että lähitulevaisuudessa kuluttajien saatavilla olisi ikkunaruutuja, joiden väriä ja kuviointia voi muuttaa oman mielensä mukaan. Jos ulkomainoksia ei olisi, menisi luultavasti vain hetki, ennen kuin mainostajat löytäisivät tämänkin markkinaraon ja valjastaisivat ruudut käyttöönsä.

Ehkäpä seuraavalla kävelyreissulla olisikin hyvä seisahtua hetkeksi mainosten eteen ja tuijottaa niitä kiitollisena. Sillä aina voisi olla huonomminkin.

Viivi Pietiläinen

Views: 154

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service