Pääkirjoitus 25.9.2012 Samanlaiset erilaiset

Tätä lehteä tehdessäni törmäsin useaan otteeseen lausuntoon Suomen ja Kanadan samankaltaisuudesta. Allekirjoittanut ei tarvitse kovinkaan pitkiä hampaita allekirjoittaakseen myös kyseisen väitteen. Maita tietenkin erottavat aspektit, jotka yleisemmin voisi katsoa eurooppalaiseksi ja pohjoisamerikkalaiseksi kulttuureiksi. Toisaalta Kanadaa luonnehditaan eteläistä naapuriaan eurooppalaisemmaksi ja Suomea taas olen kuullut sanottavan Euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi.

Tiedä häntä. Maiden samankaltaisuuden huomaa yleensä jutellessa kanadalaisen kanssa. Suomi on pieni ja ”eksoottinen” maa kaukana Euroopan reunalla, minkä vuoksi keskustelukumppanilla ei välttämättä aina ole kovin eksaktia tietoa siitä. Eksoottinen lainausmerkeissä siksi, että keskustelukumppanin odotuksille jännästä maasta joutuu usein tuottamaan pettymyksen. Ei, emme ratsasta tuohivirsut jalassa jääkarhulla töihin hylkeitä pyytämään.

Itse asiassa kyseisissä keskusteluissa erojen miettiminen on usein yllättävän vaikeaa. Aitona patrioottina eroista muistaa useimmiten ilmaisen yliopistokoulutuksen ja muutenkin pidemmälle kehittyneen hyvinvointivaltion, eikä keskimääräistä ankeampaa suhtautumista maahanmuuttajiin ja kompleksisempaa suhdetta alkoholiin.
Samakaltaisuuksia tosiaan on paljon, mutta paradokseja rakastava löytää niistä eroavaisuuksia. Yleensä Kanadassa kaikki on vähän suurempaa.

Pohjoinen sijainti on yksi selvimmistä samankaltaisuuksista. Harvassa maassa Pohjoismaiden, Kanadan ja Venäjän lisäksi lapset oppivat jo varhain, ettei metallin nuolaiseminen helmikuussa ole loppupeleissä kovinkaan mieltä ylentävää toimintaa. Vaikka suomalaiset asuvat suhteessa kanadalaisia pohjoisempana, ulottuvat Kanadan pohjoisimmat osat kuitenkin Grönlannin pohjoisten osien korkeudelle, kiven heiton päähän pohjoisnavasta.

Välimatkat on toinen usein esiin nouseva seikka. Ok, Suomi on maantieteellisesti laaja maa ja ajomatkalle Helsingistä Kemijärvelle on syytä varata runsaasti aikaa. Tässäkin asiassa Kanadan suhteen puhutaan taas täysin eri mittaluokista ja matkalle Torontosta Vancouveriin onkin syytä varata lentoliput.

Kohtalaisen suuri kielivähemmistö ja alkuperäiskansa löytyvät myös Suomesta ja Kanadasta. Molemmissa maissa on jopa itsehallintoalue, jossa vähemmistökieli on enemmistöasemassa. Mutta jälleen Kanadasta asia löytyy suurempana, vai tarvitseeko lähteä vertaamaan Quebecia ja Ahvenanmaata?

Jääkiekko on urheilulaji, jota molemmissa maissa rakastetaan. Suomalaisena on kerrankin hieno kohdata ihmisiä, jotka ymmärtävät tuon barbaarisen väkivaltaurheilun päälle. Tässäkin tapauksessa täytyy myöntää, että NHL:n merkitys jääkiekkomaailmassa on hieman suurempi kuin SM-liigan, eikä leijonille yleensä käy kovin hyvin vaahteranlehtipaitojen käsittelyssä.

Eläköön siis erilainen samanlaisuus! Kestäköön sopimus Suomen ja Kanadan välisestä ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta aina seuraavaan maiden väliseen jääkiekko-otteluun asti.

Henri Pakarinen

Views: 118

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service