Pääkirjoitus: Äidille parasta (30.4.2013)

Ostin tänä vuonna äidilleni äitienpäivälahjaksi timantteja. Lähetin timantit Kanadassa vierailleen ystäväni matkassa äidille Suomeen. Näin teidän lukijoiden kesken, minä en luota postiin. Ties vaikka arvotavara häviäisi matkalla valtameren yli!

Nämä timantit kulkevat cool jewels -nimikkeen alla. Kyseessä eivät siis ole oikeat timantit, vaan timantinmuotoiset jääpalamuotit. Äiti voi valmistaa itselleen nyt niin paljon timantteja kuin vain suinkin haluaa – ja saa juomansa samalla viileänä.

Lahja sopii mainiosti minun ja äitini väliseen huumorintajuun. Äiti ei ole niitä äitejä, jotka toppuuttelevat siitä, mitä olen mennyt lahjoihin tuhlaamaan. Vaikka olisin lähettänyt hänelle oikeita timantteja, hän olisi tyytynyt myhäilemään tyytyväisenä.

Mutta siitä ei päästä mihinkään, että äidit tarvitsevat yksinomaan pelkkää parasta. Ja samalla tavalla pitäisi ajatella muidenkin äitien: olen timanttien arvoinen.

Toukokuun toinen sunnuntai on äitienpäivä Kanadassa, Suomessa ja ainakin 25 muussa maassa. Juhlapäivää alettiin viettää vuonna 1914 Yhdysvalloissa, kun presidentti Woodrow Wilson julisti äitienpäivän viralliseksi kansallispäiväksi.

Aivan alkujaan äitienpäivä syntyi äitien oikeuksien ajamiseen. Anna Jarvis ajatteli äitinsä kuoltua vuonna 1905, ettei yhteiskunta ottanut äitien oikeuksia tarpeeksi huomioon. Samoihin aikoihin keskusteltiin paljon naisten oikeuksista Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Teollistuminen oli tuonut naiset työelämään, mutta työpaikka järjestyi usein raskaista tehdastöistä, joista naisille lisäksi maksettiin miehiä vähemmän.

Oma lukunsa olivat kaivostyöt, joissa naiset olivat tämän tästä alttiina hengenvaaralle. Moni lapsi jäi orvoksi äitinsä huonojen työolojen takia.

Suomeen äitienpäivä rantautui suhteellisen varhain, jo vuonna 1918. Äitienpäivän toi Suomeen kansakoulunopettaja ja kansanedustaja Vilho Reima.

Liputuspäiväksi äitienpäivä saatiin Suomessa kuitenkin vasta vuonna 1947.

Äitienpäivää on nykyisin kritisoitu enemmän ja enemmän kaupallisuudesta. Ja toden totta; korttikauppaan mennessä äitienpäiväsesonki alkaa jo hyvissä ajoin maaliskuun alussa. Kaupan on kortteja erilaisille äidille erilaisin tekstein.

Kaupallinen äitienpäivä saattaa pahimmillaan antaa vääränlaisen viestin: vaikka oma äitini ottaa mielellään vastaan korulahjoja, hän on aivan yhtä onnellinen, vaikka lähettäisin itsetehdyn onnittelukortin. “Itse tehty on paras”, hän on aina ohjeistanut.

Ajatus siitä, että äiti on timanttien arvoinen, on tärkeämpää kuin se, että hän saisi oikeita timantteja. Siksi hän saakin tänä äitienpäivänä jäätimantteja.

Tässä lehdessä on haastateltu erästä miestä, joka sai itsekin timantteja. Muun muassa Vapaan Sanan johtokunnan jäsenenä toiminut Walter Klements vastaanotti elämäntyöstään arvostetun Queen Elizabeth Diamond Jubilee –mitalin. Mitali on Kuningatar Elisabet II:n 60 vuotta sitten tapahtuneen virkaanastumisen juhlistamiseksi painettu kunniamerkki, joita jaettiin vuoden 2012 ja alkuvuoden 2013 aikana Britannian Kansainyhteisön ansioituneille kansalaisille.

Kanadan Sanomat toivottaa hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja timanttinsa ansainneille!

Heini Kilpamäki

Views: 294

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service