TORONTO. Harva tulee Toronton kadulla ajatelleeksi, että kulkee keskellä elokuvalavasteita – puhuttakaan siitä, että olisi tupsahtanut New Yorkiin sijoittuvan elokuvan kuvausmaisemiin.
Ontariolaiskaupungista ei ehkä löydy Vapauden patsasta tai WTC:n kaksoistorneja, mutta elokuvissa se kelpaa silti esittämään New Yorkia.
Pelkästään 2000-luvulla Torontossa onkin kuvattu yli sata New Yorkiin sijoittuvaa elokuvaa. Toronto on näytellyt Isoa Omenaa esimerkiksi American Psychossa (2000), The Cinderella Manissa (2005) ja The Incredible Hulkissa (2008).
Kuvausprojekteja Torontossa tuntuu riittävän jatkossakin. Tällä hetkellä esimerkiksi espanjalaisohjaaja Guillermo del Toron huhutaan kuvaavan Torontossa scifi-elokuvaa nimeltä Pacific Rim.
Toistaiseksi huhuja ei ole vahvistettu, mutta del Toron tuotantoyhtiö on varannut studion Torontosta huhtikuun lopulle asti. Tuotannon työnimi on salaperäisesti Still seas.
Samalla kun Torontosta on tullut suosittu kuvauskaupunki, siitä on muodostunut rahasampo koko Ontariolle. Ulkomainen elokuvateollisuus nimittäin tuo Ontarioon vuodessa 160 miljoonaa dollaria, vaikka täällä on kuvattu elokuvia vasta 30 vuoden ajan.
Tahti on vain kiihtynyt, sillä vuodesta 2005 Ontariossa on kuvattu yli 134 elokuvaa.
Pelkkää New Yorkia Toronton ei sentään tarvitse näytellä, sillä kaupungin roolit valkokankaalla ovat vaihdelleet: kanadalaiskaupunki on tuurannut esimerkiksi Bostonia, Washingtonia, Chicagoa, Pariisia, Lontoota ja jopa niinkin eksoottisia kohteita kuin Teherania ja Saigonia.
Suomalaisten ylpeyden, ohjaaja Renny Harlinin trilleri The Long Kiss Goodnight (1996) puolestaan sijoittuu New Jerseyhin, vaikka se on kuvattu Torontossa.
Ja onpa Toronto päässyt esittämään myös itseään suurtuotannossa, supersankarielokuvassa Scott Pilgrim vs. The World (2010). Useimmiten se joutuu kuitenkin tyytymään muiden pohjoisamerikkalaisten kaupunkien rooleihin.
Elokuvatuottajien houkuttelemiseksi Ontarioon on perustettu Ontario Media Development Corporation (OMDC), jonka tarkoituksena on auttaa yhtiöitä tuottamaan niin elokuvia, televisiosarjoja, musiikkia, kirjoja kuin lehtiäkin Ontarion alueella.
Välillisesti kulttuuriteollisuus tarjoaa työpaikan peräti 300 000 ontariolaiselle ja tuo 12 miljoonaa vuodessa maakunnan talouskassaan.
OMDC:llä ja Toronton kaupungilla on kokopäiväinen edustus Los Angelesissa. Edustajien tarkoituksena on houkutella elokuvatuottajia tuomaan elokuvansa kuvattavaksi Ontarioon.
Mutta miksi Torontosta on tullut köyhän miehen New York? Toronton kaupungin elokuvavaltuutetun Peter Finestonen mukaan syitä riittää.
– Toronto on osoittanut olevansa erinomainen tuotannossa ja jälkituotannossa. Täällä on paljon lahjakkaita ihmisiä kameran edessä ja takana. He auttavat tekemään hyvää viihdettä.
Toronton puolesta puhuvat myös hyvät studio- ja lavastustilat, laaja valikoima sopivia kuvauskohteita, luovat visuaalisten efektien tekijät ja esimerkiksi kaupungin tarjoamat veroedut.
– Toronto on varteenotettava vaihtoehto, koska me voimme tuurata parhaiten New Yorkia. Joskus New Yorkissa ei ole mahdollista kuvata, joten usein Toronto on kustannustehokkain vaihtoehto elokuvan tekemiseen, Finestone kehuu.
Mutta missä elokuvia sitten oikein kuvataan? Finestonen mukaan useat alakaupungin alueet ovat suosittuja kuvauspaikkoja, mutta Torontoksi niitä ei välttämättä tunnista elokuvaa katsoessa, jollei ole parempaa tietoa.
Esimerkiksi Hudson’s Bayn kauppakeskus Bay Streetin ja Richmond Streetin risteyksessä muuttui New Yorkin Madison Square Gardeniksi Russell Growen tähdittämässä nyrkkeilyelokuvassa Cinderella Man.
Yhdennäköisyyttä ei paikan päällä huomaa. Toronton tavaratalon vanhat pinnat on peitetty suurilla mainoskylteillä, eikä rakennus muutenkaan muistuta New Yorkin maamerkkiä, joten aikamatkaa Cinderella Manin 1930-luvulle on vaikea kuvitella.
Mutta niin vain lavasteilla saa ihmeitä aikaan: elokuvassa suuri Madison Sq. Garden -kyltti on niin keskeisessä osassa, että skeptinenkin katsoja unohtaa tarkkailla muuta maisemaa. Sitä paitsi rakennukset ovat kieltämättä melko samanvärisiä.
Hudson’s Bayn lisäksi esimerkiksi historiallinen rakennus osoitteessa Adelaide Street 10 on ollut suosittu kuvauspaikka: se on päässyt esimerkiksi komediaan The Rules of Engagement (2007) ja Robert De Niron kauhuelokuvaan Godsend (2004).
Toronton yliopiston kampuksella puolestaan on kuvattu esimerkiksi teinielokuvassa Mean Girls (2004), musikaalissa Chicago (2002) ja Truman Capoten elämään perustuvassa Capotessa (2005).
Royal York Hotel taas on kelvannut kuvauspaikaksi elegantin arkkitehtuurinsa ansiosta The Cinderella Manille ja Serendipitylle (2001).
Vaikka Torontossa siis riittää New Yorkiin sopivia rakennuksia, kaupungin suurin elokuva-alan tuotantoyhtiö Pinewood Toronto Studios suunnittelee rakentavansa kokonaisia naapurustoja täynnä pohjoisamerikkalaisilta näyttäviä taloja.
Pian Torontossa voi todella tuntea olevansa New Yorkissa.
Teksti: Elina Kirssi
Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.
Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.
Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue
Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.
Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue
Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.
Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue
Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis
Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.
© 2025 Created by Kanadan Sanomat. Powered by
You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!
Join finnishcanadian.com